Γ' Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού
Mon-Fri – 7.30-13.05
Τηλέφωνο: 25692540
Τηλεομοιότυπο: 25692545
Μενού

20 Οκτωβρίου 2021

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες των παιδιών

του σχολείου μας

 

Με χαρά σας ενημερώνουμε ότι η συμμετοχή μαθητών του σχολείου μας, τη σχολική χρονιά 2020-2021στο eTwinning project με τίτλο «Μ’ ένα μολύβι και χαρτί και τον Ροντάρι οδηγητή… [10 weeks Χ 10 books = 100 years Gianni Rodari]» βραβεύτηκε με ετικέτα ποιότητας.

Φέτος συμμετέχουμε  στο eTwinning project με τίτλο «Τα σχολεία χτίζουν γέφυρες φιλίας».

Τι είναι το  eTwinning:

Το eTwinning είναι η δράση που ξεκίνησε επίσημα τον Ιανουάριο του 2005 ως δράση του προγράμματος eLearning της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το 2007 ενσωματώθηκε στο πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης σαν τμήμα του Comenius. Από το 2014 η ευρωπαϊκή δράση eTwinning αποτελεί μέρος του προγράμματος Erasmus+ (2014-2020), παίζοντας πλέον κεντρικό ρόλο στην υποστήριξη όλων των τύπων ευρωπαϊκής συνεργασίας, στο πεδίο της σχολικής εκπαίδευσης.

Το eTwinning είναι μια πανευρωπαϊκή κοινότητα διδασκαλίας και μάθησης, η οποία προωθεί τη σχολική συνεργασία στην Ευρώπη μέσω της χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Παρέχει συμβουλές, ιδέες και εργαλεία, ώστε οι μαθητές να μαθαίνουν συνεργατικά,  να μοιράζονται τις γνώσεις τους και να  ανταλλάσσουν απόψεις με παιδιά από άλλες χώρες. Η υλοποίηση ενός συνεργατικού έργου eTwinning εστιάζεται σε θεματικά πεδία που σχετίζονται με τη διδακτέα ύλη. Μέσω τηλεδιασκέψεων, από ασφαλή πλατφόρμα του προγράμματος, η οποία ελέγχεται τόσο από τον εθνικό φορέα, όσο και από τον ευρωπαϊκό,    οι μαθητές έρχονται  σε επαφή με μαθητές από άλλες χώρες και άλλους πολιτισμούς και  μαθαίνουν συνεργατικά με πιο ευχάριστους τρόπους.

ΠΕΡΙΓΡΑΦh ΤΟΥ eΡΓΟΥ

Θα ερευνήσουμε και θα γνωρίσουμε τα παλιά πέτρινα γεφύρια αλλά και τα νέα σύγχρονα γεφύρια της περιοχής μας. Θα μελετήσουμε την ιστορία, τον τρόπο κατασκευής και την προσφορά των παλιών πέτρινων γεφυριών, αλλά και των σύγχρονων γεφυρών. Θα μελετήσουμε τον τρόπο κατασκευής μέσα από τα μαθηματικά και τη φυσική (STEM).
Θα μάθουμε γιατί οι άνθρωποι χτίζουν γέφυρες όταν έχουμε ειρήνη και γιατί τις γκρεμίζουν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Επίσης, θα μάθουμε για το ρόλο των γεφυρών στις μεταφορές και την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων και την ανάπτυξη του πολιτισμού σε μια περιοχή. Θα καταγράψουμε όλες αυτές τις πληροφορίες και θα τις μοιραστούμε με τα συνεργαζόμενα σχολεία. Στόχος μας είναι να κάνουμε ηλεκτρονικές γέφυρες φιλίας μεταξύ των σχολείων που συμμετέχουν στο έργο.

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 

Επικοινωνία και γνωριμία των συνεργαζόμενων σχολείων.
Θα ερευνήσουμε και θα γνωρίσουμε τις παλιές πέτρινες γέφυρες, αλλά και τις νέες σύγχρονες γέφυρες της περιοχής μας.

Θα μελετήσουμε την ιστορία, τον τρόπο κατασκευής και την προσφορά των παλιών πέτρινων αλλά και των σύγχρονων γεφυρών. Θα μελετήσουμε τον τρόπο κατασκευής μέσα από την Επιστήμη, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά. Θα σχεδιάσουμε γέφυρες στο χαρτί (ζωγραφική) και θα «χτίσουμε» γέφυρες από πηλό και άλλα υλικά (χειροτεχνία).

Θα μάθουμε για το ρόλο που παίζουν οι γέφυρες στις μεταφορές και την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων και την ανάπτυξη του πολιτισμού στην περιοχή. Θα μάθουμε γιατί οι άνθρωποι χτίζουν γέφυρες σε περιόδους ειρήνης, ενώ κατά τη διάρκεια του πολέμου τις γκρεμίζουν. Θα ακούσουμε τραγούδια που έχουν γραφτεί για τις γέφυρες και θα γράψουμε ποιήματα για τις γέφυρες χρησιμοποιώντας κυριολεξία και μεταφορά.

Θα καταγράψουμε όλες αυτές τις πληροφορίες και θα τις μοιραστούμε με τα συνεργαζόμενα σχολεία. Στόχος μας είναι να «χτίσουμε» ηλεκτρονικές γέφυρες φιλίας μεταξύ των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Αξιολόγηση του έργου και προβολή των αποτελεσμάτων μέσω της ιστοσελίδας του σχολείου.

 

Κάθε τμήμα που θα συμμετέχει, θα κάνει επιλογή σε ποιες δραστηριότητες θα συμμετέχει και σε ποια μαθήματα. Σκοπός είναι να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά και αυτό να γίνει μέσα από διαφορετικά μαθήματα, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι συλλογικό.

 

Στοχεύουμε οι μαθητές και οι μαθήτριές μας:

Να γνωρίσουν την ιστορία των γεφυριών στην περιοχή τους, τον ρόλο που έπαιξαν στο να βοηθήσουν τους ανθρώπους, τη σημασία που έχουν στον πολιτισμό γενικά, στην ειρήνη και στον πόλεμο.

Να διευρύνουν τις γνώσεις τους .

Να καταπολεμήσουν τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τον σχολικό εκφοβισμό, δυναμώνοντας την κατανόηση, την αλληλεγγύη, την ενσυναίσθηση, την φιλία και την αδελφοσύνη.

Να κάνουν μια ηλεκτρονική γέφυρα ειρήνης και φιλίας μεταξύ των σχολείων που συμμετέχουν.

Να μοιραστούν και να ανταλλάξουν όλες τις νέες γνώσεις και πληροφορίες.

Να συνεχίσουν δραστηριότητες που βασίζονται στη συνεργασία, την αλληλοκατανόηση και τη φιλία.

Στον πιο κάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε τα λογότυπα που έχουν φτιάξει τα παιδία του σχολείου μας. 

ΤΑ ΛΟΓΟΤΥΠΑ ΜΑΣ

Ευχαριστούμε.

Από το σχολείο.

 

Στις 10 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η 1η τηλεδιάσκεψη γνωριμίας

Το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2021, στα πλαίσια του Συνέδριου Σχολικής Εκπαίδευσης με θέμα: ''Κλιματική Αλλαγή και Παραπληροφόρηση'' που διοργάνωσε το ΙΔΕΠ Δια Βίου Μάθησης απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στο σχολείο μας για τα έργα ''Μ’ ένα μολύβι και χαρτί και τον Ροντάρι οδηγητή'' και ''We have a dream, a big dream (ονειρευόμαστε έναν κόσμο χαρούμενο για όλους και θα παλέψουμε για να το κάνουμε πραγματικότητα) 17 σχολεία-17 εβδομάδες-17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης''